Nya glas..

Ett av de svåraste valen när det kommer till fotoprylar är att hålla sig till zoom eller fasta objektiv. Den stora fördelen med zoom är såklart att den blir flexibel till olika tillfällen. Ett zoomobkektiv kan täcka 3-4 fasta objektiv. Något att tänka på när man ska resa!

Men fasta objektiv är generellt sett mycket skarpare, och erbjuder bättre ljusstyrka. Vilket ger vackra kort med kort skärpadjup, vilket är optimalt för porträtt. Samt att jag kan fota i mörka sitvationer, eftersom de släpper in flera bländarsteg extra med ljus!

Jag har vart på jakt efter ett nytt zoom-objektiv till min Sony A7iii, en normal-zoom var tanken. Allt lutade åt ett 24-70/2,8.. men efter att ha beställt och provat ett flertal gluggar blev det trots allt två fasta linser. 

De första linserna jag beställde var Sonys 85/1,8 samt Samyang 35/1,4. Två ljusstarka linser med bra skärpa. Något kändes dock inte helt rätt så det slutade med att jag skickade tillbaka dem. 35mm kändes inte tillräckligt brett för ”vardagsfoto”.

Slutligen blev det två helt andra linser. Sigmas nya ART 85/1,4 samt Sigmas ART 20/1,4. Två helt fantastiska objektiv som är något av det skarpaste som finns där ute.
Dessutom två brännvidder som jag kommit fram till att jag nyttjar ofta.
Nackdelen med dessa linser är att de väger galet mycket. Sigma 20/1,4 ser liten ut brevid 85.an. Men den väger ett helt kilo.
Sigmas ART 85mm väger hela 1200.g. Vilket är väldigt mycket för en så liten kamera som Sony A7iii.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

98 160Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress